Lidt om mit nyhedsbrev
Her finder du udvalgte noter og tanker fra min undervisning i programmering, spiludvikling og 3D. Min erfaring er bred, men jeg har særligt fokus på børn og unge.
Velkommen til nyhedsbrevet
Formålet med nyhedsbrevet er at dele mine erfaringer med at undervise børn og unge i kodning, 3D-skabelse og spiludvikling. Uanset om du er underviser, forælder eller blot nysgerrig, kan det være, at du vil finde inspiration og nyttige tips her.
Undervisererfaring
Jeg er fastansat på Søstjerneskolen og hos Specialisterne. Min undervisningserfaring spænder generelt ret bredt: fra dataanalyse i learning analytics på SDU til flere workshops i Gifted Children-regi og på Børnehuset Louisiana. Jeg har også været aktiv i hovedbestyrelsen og som underviser i Coding Pirates, FOF, LOF, og så har jeg undervist på både folkeskoler og privatskoler rundt omkring og ikke mindst Højer Design Efterskole.
At undervise unge mennesker i at kode kan være lidt af en en kunst. Det handler i høj grad om dagsform, tidspunkt og undervisningsmiljø. Det er et erklæret mål at først at min undervisning til enhver tid skal tilpasses den enkeltes arbejdstempo og behov.
Jeg har haft dårlige erfaringer med skabelonbaseret undervisning, hvor eleverne skal følge en fast struktur med fokus på præstation og mål. For eksempel var jeg i et forløb, hvor eleverne på kun fire dage skulle lave et projekt, der skulle pitches for en virksomhed. Sådan helt Løvens Hule-agtigt. Kodning bør være spændende og sjovt og give en fornemmelse af udvikling. Der blev hyldet en vinder, og resten kunne føle sig som, ja… Det fungerede ikke, og det er min vurdering er at de fleste unge ikke gider det og i værste fald mister de interessen. Sådan skal det jo ikke være.
Kreativ kodning er et godt sted at starte
Jeg er stor fan af programmet, Scratch, fra MIT, som er har en visuel tilgang til at kode. Med blokke, som minder lidt om LEGO-klodser som man sætter sammen, kan man enkelt eksperimentere med at udvikle programmer, spil og animationer. Man kan lave en masse fede projekter i det, og da det ikke kan lade sig gøre at lave (alvorlige) fejl i programmet, kommer man aldrig for alvor til at sidde fast.
Billedet er fra en undervisning i kreativ kodning, hvor vi med simpel kode, skaber et kreativt og grafisk udtryk.
Nogle finder Scratch lidt barnligt, og for dem er der tekstbaserede alternativer som fx Python, Java og LUA. Jeg har erfaring med dem alle, men mine bedste erfaringer ligger i kreativ kodning med programmer som Processing/Java eller Turtle Grafik i Python. For dem der er mere interesserede i lyd end grafik, er Sonic-Pi en spændende mulighed.
Jeg underviser også i spiludvikling, ofte med game engines som Godot, Unity og Unreal. Men bør man starte sin programmeringsrejse med en game engine? Efter min mening nej. Det er vigtigt først at få styr på de basale programmeringsfærdigheder uafhængigt af en engine. Fokus skal være på kodens funktioner og strukturelle syntaks, før man kaster sig over det færdige produkt.
Hvad så nu?
Tak fordi du hang ved og læste mit første nyhedsbrev. Jeg ved ikke om det bliver til en fast tradition, men det kunne bestemt være et mål for mig at lægge noget op hver måned.
Links
Her er nogle links til forskelligt software for dig som overvejer at programmere:
Scratch er et super godt sted at starte med en visuel blokprogrammerings-syntaks.
Processing er en god og sjov start, hvis man vil igang med at lave sine koder i tekst. Det er visuelt og kreativt og let at gå til.
Sonic Pi hvis du er den musikalske type.