Turtle Grafik
Jeg er kæmpestor fan af turtle grafik, og det optræder stort set altid i et eller andet omfang i mine python forløb, fordi det på mange måder er ret ligetil at gå til og opnå forståelse for.
Jeg har snart undervist Python for de fleste aldre og ved hvor vigtigt det er at holde koden konkret. Når koncepterne bliver for abstrakte, risikerer man let at tabe nogen undervejs. Derfor bruger jeg ofte god tid på at forklare de mest grundlæggende koncepter som variabler, lister, logik og strukturer med helt enkle eksempler. Udfordringen er imidlertid dels at undgå ikke at kede nogen alt for hurtigt, samtidig med at andre ikke mister modet. Her bliver turtle grafik genialt at bringe på spil.
Fra min praksis
Mit formål her er ikke at lave en egentlig tutorial eller øvelser, men derimod at beskrive, hvordan jeg bruger turtle-grafik i praksis.
Grunden til at jeg begynder undervisning af nybegyndere med at lære turtle grafik skyldes, at jeg sjældent finder det hensigtsmæssigt at starte med at importere moduler, da det ofte skaber spørgsmål om, hvad et modul egentlig er. Så det er altså vigtigt, at de allermest basale elementer som at skrive tekst i IDLE, bruge variabler, forstå if-else-logik og arbejde med løkker, er på plads. Først når disse grundlæggende koncepter sidder der, bringer jeg turtle-grafik i spil.
Turtle-grafikken giver en visuel forståelse af, hvordan koden fungerer – den gør præcis, hvad vi beder den om. Dette hjælper ikke kun med at demonstrere, at koden faktisk udfører noget med et konkret formål, men gør også debugging mere engagerende, da man visuelt kan følge med i, hvad der sker.
Hvad har en gammel ølkasse til fælles med programmering?
Jeg inddrager ofte fysiske objekter i min undervisning – fx bruger jeg et kompas til at illustrere, hvordan skildpadden bevæger sig på canvas, som jeg har opdelt i kartesiske koordinater, for at illustrere hvordan skildpadden bevæger sig fremad og hvordan den roterer i vinklerne.
Forståelsen af kodning behøver langt fra altid at være bundet til en skærm. Faktisk bruger jeg analoge metoder så meget som muligt, da mange lærer godt gennem papir og blyant eller bevægelse (selvom jeg ikke går i dybden med det i denne blog). Derfor opfordrer jeg ofte mine deltagere til at medbringe papir og blyant til undervisning og workshops.
Når vi først får skildpadden til at bevæge sig i alle mulige retninger og skabe grafik, bliver det for alvor sjovt, når vi introducerer løkker. Med løkker kan vi nemlig skabe nogle meget imponerende og komplekse mønstre, som virkelig viser, hvad vi kan med bruge koder til.
Til at eksemplificere mønstrerne kan det fx være nyttigt at bruge en tom kasse til at illustrere en liste og hvordan løkken trækker farverne ud af den som koden skrider frem. Og tænker gerne koden igennem på et stykke papir til at starte med.
Der findes mange måder at undervise på, og der er bestemt situationer, hvor det hverken giver mening at inddrage fysiske objekter eller bruge turtle-grafik. Uanset metoden håber jeg, at du kan finde inspiration her til undervisningen.
Du er altid velkommen til at læse nogle øvelser jeg tidligere har lavet i turtle grafik her: https://issuu.com/atlemgw/docs/turtlegrafik
Jeg kan desuden anbefale Python for Kids, som indeholder et rigtig godt kapitel om turtle grafik: https://nostarch.com/python-kids-2nd-edition
Seymour Papert har desuden skrevet Mindstorms, som jeg også klart vil anbefale.
Her til sidst skal det nævnes at der er smæk på hverdagen med job og studie, og ikke mindst livet som alenefar. Ambitionen om at skrive lidt mere lever skam, men virkeligheden rammer også bare nogle gange, og så får man ikke lige skrevet det man vil.